Vroeger was trouwen de norm, nu niet meer. We leggen de gevolgen van wettelijk samenwonen en huwen uit aan de hand van een korte video.
3 Belangrijke verschillen tussen wettelijk samenwonen en trouwen:
Erfrecht: een wettelijk samenwonende heeft vruchtgebruik op de gezinswoning en mag de woning verhuren of erin blijven wonen eens de partner komt te overlijden. Dit erfrecht kan door een testament echter worden ontnomen. Een gehuwde erft vruchtgebruik van de gehele nalatenschap en niet enkel van de woning. Hij of zij kan niet zomaar worden onterfd en zal altijd minimum het vruchtgebruik van de woning behouden.
Bijstand en bijdragen: bijdragen in de lasten van het samenwonen in functie van het vermogen zijn in beide gevallen verplicht. Echter kunnen gehuwden ook na het huwelijk aanspraak maken op een bijdrage, vb. de alimentatievergoeding. Ex-samenwonende partners kunnen dit in principe niet. Zo heeft ook de huwelijkspartner recht op een overlevingspensioen en de ex-samenwonende partner niet.
De vermogens. Wie wettelijk samenwoont heeft eigen goederen en een eigen vermogen. Er wordt veronderstelt dat een goed toebehoort aan degene wiens naam op de factuur staat. Ben je getrouwd? Dan moet je bewust kiezen voor dit principe via een huwelijkscontract.
Wat kan de notaris voor je doen?
Ben je van plan om wettelijk te gaan samenwonen of wil je graag trouwen? Raadpleeg dan onze notarissen om de karakteristieken van beide te bespreken of belangrijke verschillen toe te lichten.